VAUHTI PÄÄLLÄ - MITÄ ENSIMMÄINEN VUOSI TYÖELÄMÄSSÄ OPETTI MINULLE?

”PRRRRR-PRRRRR-PRRRRR”
Herätyskello soi 5.00. Nousen ylös sängystä.
Kaivan esiin kirjan. Luen 10 minuuttia kirjaa kuten aamurutiineihini kuuluu.
Tänään on jotenkin erilainen päivä kuin yleensä.
Olisi ehkä hyvä hetki poiketa perinteisistä aamurutiineistani?
Olo on hieman nostalginen ja samalla on kiitollinen fiilis.

On juhlan aika.
Tänään olen ollut yhden täyden vuoden työelämässä.
Nyt olen kai täysiverinen työläinen ja aikuinen?

Tänään oli minun kohdallani oiva hetki istua hetkeksi alas ja kirjata ylös kuluneen vuoden tapahtumia: Mitä ensimmäinen vuosi työelämässä on pitänyt sisällään? Missä olen onnistunut? Mitä olen oppinut? Ja mihin suuntaan aion jatkaa?

Tilannekatsaus vuoteen 2017 ja tulevaan vuoteen

Tuntuu, että vuonna 2017 minulla on ollut vauhti päällä. Asioita on tapahtunut nopealla tahdilla, minulla on ollut samanaikaisesti monta rautaa tulessa ja hommat ovat kasvaneet isommaksi kuin olisin itse uskonut vuosi sitten. Kaiken hullunmyllyn keskellä itsellä on kuitenkin ollut hyvin tasapainoinen ja seesteinen olo, kun elämän perusasiat ovat kunnossa. Vakaalta pohjalta on ollut helppoa ponnistaa.

Päivätyön aloitus Heltissä

Vuosi sitten helmikuussa aloitin työterveyspsykologityöni Heltissä. Heltissä uudistamme suomalaista työterveys- ja hyvinvointipalveluiden markkinaa tarjoamalla ammattitaitoista täsmätukea suomalaisten tietotyöläisten työ- ja terveyshaasteisiin ennaltaehkäisevällä otteella ja 2010-luvun menetelmillä.

Heltti on tarjonnut minulle fantastisen paikan kasvaa työterveyspsykologina ja olen saanut olla aitiopaikalla seuraamassa suomalaisen työelämän nykytilaa yksilöiden, johdon, HR:n ja työterveyden näkökulmasta. Pelkän oppijaroolin lisäksi minut on nuoresta iästäni huolimatta otettu vakavasti ja olen ”Heltin juniorina” saanut hyvin vastuuta muun muassa Heltin psykologityön koordinoinnin ja hyvinvointivalmennusten saralla.

Vuoden 2018 aikana on hienoa olla mukana Heltin kasvutarinassa, viedä Heltin digitaalisia palveluita täysin uudelle tasolle ja tarjota vielä tehokkaampia ja vaikuttavampia työkaluja suomalaisten tietotyöläisten avuksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseksi.

Omasta näkökulmastani niin Heltin innovatiiviset palvelut, työntekijäkokemus kuin asiakaskokemuskin ovat niin uraauurtavia terveydenhoitoalalla, että voin ylpeänä suositella Helttiä niin työnantajana kuin terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden tarjoajanakin. Mikäli haluat kuulla lisää Heltin työterveys- ja hyvinvointipalveluista, niin ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä ;)

Merkityksellisen työn teeman edistäminen jatkuu

Työn merkityksellisyys -teema on itselleni keskeinen osa omaa ammatillista identiteettiäni ja intohimoani ja sillä on oma roolinsa jo tällä hetkellä tekemisessäni ja varmasti tulevaisuudessa entistä isommin.

Palkkatyön ohella olen jo vuosien ajan pyrkinyt puhumaan merkityksellisen työn teemasta oman yritykseni Better Work Consultingin puitteissa. Tähän mennessä olen päässyt edistämään teemaa jo monella tavalla:

Olen toteuttanut aiheeseen liittyvän verkkokurssin B-B -markkinoille. Olen ollut mukana kirjoittamassa artikkelia työn merkityksellisyydestä "Merkityksen kokemus" -kirjaan. Olen päässyt puhumaan aiheesta mediassa, olen käynyt luennoimassa ministeriössä valtionhallinnolle. Olen tehnyt akateemista tutkimusta aiheesta ja sen pohjalta olen käynyt kouluttamassa ja luennoimassa aiheesta suomalaisia organisaatioita käsitellen aihetta niin yksilö-, tiimi-, organisaatio- kuin yhteiskuntatasollakin.

Paljon olen päässyt tekemään jo ensimmäisen työvuoteni aikana, mutta paljon on edessä päin vielä tehtävää. Olisi hienoa auttaa entistä laajemmin yksilöitä löytämään itselleen merkityksellistä työtä ja samalla auttaa johtajia johtamaan paremmin merkitystä ja missiota organisaatiossaan maksimaalisen yhteiskunnallisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Olisi hienoa lisätä suomalaisten päättäjien ja johtajien tietoisuutta merkityksellisyysteemasta ja sen vaikutuksista yksilö- ja yhteiskuntatasolla. Olisi hienoa tehdä aktiivista vaikuttamistyötä teeman parissa, edistää tutkimusta ja levittää tietoutta aiheesta. Tästä syystä vuonna 2017 olemme perustaneet Meaningful Work Finland ry:n, jonka tarkoituksena on kerätä yhteen merkityksellisestä työstä kiinnostuneet suomalaisen työelämän vaikuttajat ja lähteä edistämään neutraalilta pohjalta yhteistyöhengessä teeman vääjäämätöntä esiinmarssia. Yhdistyksen toiminta lähtee liikkeelle keväällä 2018. Ole ihmeessä yhteydessä minuun, mikäli haluat tavalla tai toisella osallistua merkityksellisen työn teeman edistämiseen.

Muut projektini

Näiden pääprojektieni ohessa olen viimeisen vuoden aikana ehtinyt olla mukana monissa muissa mielenkiintoisissa ja opettavaisissa projekteissa: Olen ollut käynnistämässä Suomen ensimmäistä Psykologian alan hackathonia PsyHackia. Olen saanut olla mukana Psykologit Yrittäjinä -konferenssinydintiimissä sekä mukana järjestämässä Suomen suurinta nuorille pareille suunnatua parisuhdetapahtumaa. Erilaisten tapahtumien järjestäminen onkin ollut aina lähellä sydäntäni.


Psyhack.jpg

Tämän lisäksi olen ollut vuoden 2017 aikana mukana Psykologipalvelu Poijussa edistämässä palveluiden myyntiä, markkinointia ja tuotteistamista, olen käynyt LUTES-yrittäjyyshautomossa coachaamassa ihmisiä yrittäjäidentiteetistä ja yrittäjyyden psykologiasta sekä ollut mukana starttaamassa Psykologiaa-sivustoa, jonka tarkoituksena on levittää psykologista tietoa ihmisten saataville helposti ymmärrettävässä muodossa.

Myös erilaisia järjestö- ja luottamustoimia olen pyrkinyt ottamaan vastaan niiden aihepiirien ympärillä, jotka minua kiinnostavat. Lähdin vuoden 2017 aikana mukaan Psykologiliiton yrittäjien edunvalvontaryhmään sekä Työ- ja organisaatiopsykologien yhdistyksen hallitukseen edistääkseni psykologiyrittäjyyttä sekä työ- ja organisaatiopsykologian asemaa suomalaisessa työelämässä.

Kun lukee läpi omaa listaa ensimmäisen työvuoden projekteista ja saavutuksista, voin rehellisesti sanoa olevani ylpeä ja samalla kiitollinen saamistani mahdollisuuksista. On outoa huomata, että nuorenakin tekijänä on annettavaa työelämässä ja voi oikeasti vaikuttavalla tavalla kontribuoida yksilöiden, organisaatioiden - ja toivottavasti myös jollain tavalla yhteiskuntaan.

Vastoinkäymisistä voimaa

Kaiken tekemisen ja menestyksen oheen toki mahtuu myös elämän varjopuolia.  Jokaisen kohdalla elämä tuo tullessaan erilaisia tilanteita ja asioita, joihin ei voi varautua, joita ei voi hallita ja joihin ei toivoisi päätyvänsä. Omalla kohdallani nämä tilanteet ovat viime vuoden aikana liittyneet muun muassa omaan terveydentilaani. Kesän aikana sain diagnoosin selkäsairaudesta, joka on ja pysyy mukanani nuoruudesta aina hamaan hautaan asti. Tämän lisäksi omaan ja lähipiirin elämään on liittynyt myös muunlaista kipuilua, johon sen enempää itsellä kuin muillakaan ei ole ollut vaikutusmahdollisuuksia - silloin elämältä on vain otettava nöyrästi vastaan se, mitä se tarjoaa. Mutta kaikesta huolimatta kokonaisarvio viimeisestä vuodesta on ehdottomasti plussan puolella ja tietyt vastoinkäymiset ovat auttaneet laittamaan elämän prioriteetteja oikeaan järjestykseen.

Mitä olen oppinut?

Vuosi 2017 on tarjonnut minulle monta arvokasta oppituntia ja oivalluksen hetkeä niin työelämän kuin henkilökohtaisenkin elämän puolella. Tässä muutamia asioita, joita olen oppinut ja oivaltanut ensimmäisen työvuoteni aikana:

Olen oppinut paljon rutiinien tärkeydestä. Olen oppinut, että aikaa on rajallisesti. Olen oppinut, että omasta terveydestään on tärkeää pitää huolta jatkuvasti. Olen oppinut, että oma parisuhde ja perhe ovat valtava voimavara, josta on hyvä huolehtia.

Olen oppinut hyvästä johtamisesta Heltin toimitusjohtaja Timo Lapin esimerkillistä johtamista seuraamalla. Olen oppinut yrittäjyydestä paljon omien kokemusteni ja haparointieni kautta. Olen oppinut, miten tehdään bisnestä. Olen oppinut, miten ihmisten terveyttä ja hyvinvointia voidaan tukea. Olen oppinut ymmärtämään suomalaisten organisaatioiden tarpeita. Olen oppinut olemaan olkapää elämäntaakan alla musertuneille ihmisille.

Olen oppinut nauttimaan oman työni vaikuttavuuden näkemisestä. Olen oppinut, kuinka keskeneräisilläkin ideoilla voi saada paljon hyvää aikaiseksi. Olen oppinut, että nuorikin voi olla vaikuttaja. Olen oppinut, että itselleen tärkeistä asioista on uskallettava itse pitää ääntä. Olen oppinut, että on tärkeää unelmoida ja visoida suuria. Ja olen oppinut, että tärkeintä on lähteä konkreettisin askelin liikkeelle kohti unelmiaan.

Tätä kaikkea minulle on opettanut ensimmäinen vuoteni työelämässä. Uskon ja toivon, että seuraavat vuodet saavat olla yhtä opettavaisia ja toiminnantäyteisiä ja toivon, että saan olla mukana vaikuttamassa entistä tehokkaammin niihin asioihin, jotka koen omaksi kutsumuksekseni ja omaan elämääni merkitystä luoviksi asioiksi.

Merkityksellisyyttä sinunkin arkeesi.

jaakko_valmiit-3.jpg

Tekstin kirjoittaja on Jaakko Sahimaa. Hän on organisaatiopsykologi, jonka Intohimona on auttaa ihmisiä mielekkään työn pariin ja olla tekemässä tulevaisuuden työelämästä entistä merkityksellisempää.