Älä anna kiireellisten asioiden mennä tärkeimpien asioiden edelle!

 
kiire

Vuosia sitten kuulin mielenkiintoisen sanonnan, jonka alkuperää en silloin tiennyt, mutta joka jäi mieleeni pyörimään. Kyseinen sanonta kolahti minuun jostain syystä poikkeuksellisen suuresti ja on ohjannut omaa toimintaani ja ajatteluani siitä lähtien. Kyseinen viisaus kuuluu näin: “Älä anna kiireellisten asioiden mennä tärkeimpien asioiden edelle.”

Sittemmin olen oppinut, että kyseinen sanonta on alun perin kuultu amerikkalaisen koripallovalmentajan Kay Yowin suulta. Kun lausahduksen juuria pengotaan hieman syvemmältä, päädytään vuosina 1953–1961 Yhdysvaltojen presidenttinä toimineeseen Dwight D. Eisenhoweriin. Eisenhower on aikoinaan sanoittanut samaa ajatusta hieman toisin sanoin: “harvoin se, mikä on kiireellistä, on tärkeää ja harvoin se mikä on tärkeää, on kiireellistä”.

Eisenhowerin ajatus on toiminut pohjana myös melko laajalti tunnetulle ajanhallintaan tarkoitetulle työkalulle Eisenhowerin matriisille. Eisenhowerin matriisi on mitä oivallisin työkalu oman toimintansa priorisointiin sekä tärkeiden ja ei-niin-tärkeiden asioiden erottamiseksi toisistaan. Eisenhowerin matriisi soveltuu hyödynnettäväksi niin arkipäiväisellä tasolla työtehtävien priorisoinnissa kuin myös suurempia elämän arvokysymyksiä pohdittaessa.. Suosittelen kokeilemaan!

Eisenhowerin matriisissa asiat jaotellaan kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan neljään kategoriaan ja jokaiselle kategorialle on luotu oma toimenpidesuosituksensa.

Eisenhowerin matriisissa asiat jaotellaan kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan neljään kategoriaan ja jokaiselle kategorialle on luotu oma toimenpidesuosituksensa.

Ilman priorisointia mukava ja helppo korvaa tärkeän

Ihmisillä näyttää olevan melko systemaattinen taipumus itselleen epäedullisten päätösten tekemiseen ja riski haitalliseen putkinäköisyyteen omassa toiminnassaan: Käsillä olevat ja käsille tulevat asiat hämärtävät usein arviointikykymme siitä, mikä on oikeasti tärkeää ja kuinka omaa toimintaamme tulisi priorisoida ja järjestää.

Näyttää melko tyypilliseltä, että ilman hyvin tehtyä priorisointia ihminen ei luontaisesti tule tehneeksi itselleen edullisimpia ja tärkeimpiä asioita, vaan valitsee tärkeiden asioiden sijaan mieluisimmat, helpoimmat tai kiireellisimmät asiat hoidettavakseen - ja usein menee sieltä, mistä aita on matalin.

Fokuksen hukkuminen tapahtuu helposti arkipäiväisen priorisoinnin lisäksi myös isommassa mittakaavassa: unohdamme sen, mikä meille on tärkeää, mikä on tavoittelemisen arvoista ja mikä meille on hyväksi - olipa sitten kyse henkilökohtaisesta elämästäsi tai organisaatiosi tulevaisuudesta. Toimiva asioiden priorisointi vaatii kuitenkin taustalle hieman arvoihinsa paneutumista - ja se ei aina ole ihan helppoa, ainakaan silloin, jos se ei ole ennestään tuttua.

Pysähdytkö vasta, kun selkäsi on seinää vasten?

jose-aragones-627837-unsplash.jpg

Omassa työssäni aikaisemmin työterveyspsykologina ja sittemmin organisaatiopsykologina olen tullut todenneeksi, että melko usein yksilöt ja organisaatiotkin pysähtyvät miettimään suuntaansa ja toimintaansa ohjaavia arvoja vasta pakon edessä. Pakko on joskus ainoa riittävän vahva motivaattori tähän.

Usein tarvitaan tilanne, jossa ihminen tai organisaatio on kriisin partaalla ja päätynyt selkä seinää vasten, ennen kuin hetkeksi uskalletaan hypätä sivuun oravanpyörästä ja pakonomaisesta tekemisen vimmasta rauhallisen reflektion maailmaan.

Valitettavasti joskus nämä pysähdykset tulevat vasta siinä vaiheessa, kun on jo liian myöhäistä, myöhästymisen ja vauhtisokeuden hinta joudutaan maksamaan muodossa tai toisessa.

Entäpä jos oppisit pysähtymään jo ennen vahinkoa? Säännöllinen pysähtyminen ja tilannekatsauksen tekeminen omiin arvoihin ja päämääriin, pitää tulevaisuuden strategian ja suunnan selvänä. On helpompi tehdä arkisella tasolla oikeita valintoja, kun tietää, mihin on pyrkimässä.

Siksi suosittelenkin jokaiselle yksilölle ja organisaatiolle oman suuntansa, omien arvojensa ja oman toimintastrategiansa reflektointia systemaattisesti aina aika-ajoin. Oman elämänsä tilannekatsauksen tekemisessä sinua voi auttaa vuosi sitten kirjoittamani opas Kohti arvojesi mukaista elämää.

Valinnat, jotka teet tänään, määrittelevät, missä olet huomenna

Esitän sinulle suoran kysymyksen: Olipa kyseessä sitten urasi, bisneksesi, oma hyvinvointisi ja terveytesi, parisuhteesi ja perheesi, ajankäyttösi tai elämäsi ylipäänsä, johtavatko päivittäiset toimesi sinua siihen suuntaan, johon haluat mennä? Missä määrin toimit elämäsi eri osa-alueilla “autopilotilla” - operoiden pelkästään reaktiivisesti - ikäänkuin selviytymismoodissa? Entä kuinka paljon toimit proaktiivisesti ja teet valintoja sen perusteella, mikä on arvojesi ja tavoitteidesi mukaista?

Tai kysytäänpä asiaa näin päin: Jos jatkat samaan tapaan kuin nyt, mitä tapahtuu vuoden, 5 vuoden tai 10 vuoden säteellä? Missä olet silloin? Oletko saavuttanut tavoitteesi? Minkä hinnan kenties joudut maksamaan valinnoistasi ja mitä joudut vielä katumaan, jos et tänään muuta toimintaasi?

Ihmisillä on taipumus aliarvioida pienten päivittäisten ja säännöllisten valintojen kumuloituva vaikutus elämän aikajanalla. Pienet päivittäiset valinnat ja rutiinit kumuloituessaan määrittävät, missä olet 5 vuoden tai 10 vuoden päästä ja siksi arkiset pienet valinnat määrittävät sen, mihin päädyt pitkällä aikavälillä. Toisaalta realistisuuden nimissä on myös todettava, että ihmisellä on myös systemaattisesti taipumus aliarvioida tavoitteisiinsa pääsemiseksi vaadittavan työn määrä. Pelkkä innostus ei siis riitä, vaan tarvitaan riittävän hyvät vastaukset kysymyksiin miksi, miten ja mitä tavoittelet!

Minkä jäljen haluat jättää maailmaan?

kädenjälki

Yksi hyvä työkalu oman elämänsä suunnan pohtimiseen on etäännyttää itsensä tästä hetkestä ja miettiä itseään 100-vuotiaana katselemassa elämäänsä taaksepäin. Mistä haluat, että sinut muistetaan? Mitä toivot, että olet jättänyt jälkeesi? Mitä olet saavuttanut elämässäsi tuohon mennessä?

Jokaisella meillä vastaukset näihin kysymyksiin ovat omanlaisensa, mutta uskon, että meitä ihmisiä ohjaa elämässä eteenpäin myös tietyt yhteisesti jaetut perustarpeet: Sinullakin kenties on halu jättää oma kädenjälkesi maailmaan, saada elämälläsi jotain arvokasta aikaiseksi, pitää tärkeät ihmiset lähelläsi ja myös nauttia elämästäsi.

Kehoitan sinua: Tee siis jo tänään valintoja, jotka ohjaavat sinua tavoittelemaasi suuntaan - kohti merkityksellistä, mielekästä ja arvojesi mukaista elämää
- silloin sinun ei tarvitse vanhempana katua vääriä valintojasi tai tekemättä jättämisiäsi.

jaakko_valmiit-3.jpg

Kirjoittaja:
Jaakko Sahimaa

on intohimoinen merkityksellisyyden metsästäjä ja organisaatiopsykologi, joka on tutkinut työn merkityksellisyys -teemaa ja perehtynyt myös yksilöiden ja organisaatioiden arvokysymyksiin ja -valintoihin. Jaakko johtaa niin yksilöitä kuin organisaatioitakin merkityksellisyyden äärelle.